Na jaře je vhodné udělat očistu organismu a především se zaměřit na játra a žlučník. Po zimě je většinou tělo unavené, bez energie a strava v zimě u lidí většinou neobsahuje tolik důležitých vitaminů a minerálů, které tělo potřebuje pro správnou funkci. Na jaře všechno začíná rašit a růst a je tedy vhodné využívat jarních bylin a potravin, které jsou plné hodnotných látek k nastartování metabolismu a k očistě těla.
Strava dle TCM na jaře je založena na odstranění toxických látek z těla, které se hromadí v orgánech a tkáních a posléze mohou vyvolávat nejrůznější nemoci. Důležité je provést očistu nejen těla, ale také duše, která jde v ruku v ruce s lidským zdravím. Takže nejen popíjení čistících čajů, jezení bylinek a předevšám kyselých zelených potravin, ale také správný pohyb, cvičení, pitný režim, omezení cukrů, kávy a alkoholu – je ideální pro jarní detox.
Co potřebují naše játra?
Co je dobré pro naše játra? Především to jsou kvalitní a průmyslově neupravené potraviny. V játrech probíhá metabolismus živin a detoxikace tělu neprospěšných a škodlivých látek. Pokud zatěžujeme játra špatnou stravou, alkoholem a průmyslovou stravou – jsou oslabena a nedokáží správně fungovat. Mnohé látky mohou působit hepatotoxicky (alkohol, konzervanty, éčka), a při dlouhodobém užívání mohou způsobit až cirhózu jater. Ulevit játrům můžeme tím, že omezíme příjem rafinovaného cukru, nasycených tuků, smaženého jídla, mléčných výrobků (ochlazují slezinu, vytváří hlen v těle), uzenin, kávy, alkoholu.
Co je vhodné?
Vhodné je zvýšení příjmu vitaminů skupiny B, kyseliny listové, vit C a jíst vše, co na jaře roste. Často mají tyto potraviny hořký, štiplavý až kyselý charakter – který posiluje játra. Vhodné je zeleninu lehce blanšírovat či vařit na páře a pít přes den teplé čaje. Zařaďte tedy: řeřichu, polníček, petržel, ostropestřec, medvědí česnek, ředkvičky, listovou zeleninu, špenát, rukolu, řepu, chřest, mrkev, cibuli, česnek, mořské řasy, semínka – ideálně naklíčená, obiloviny (špalda), luštěniny, houby, kyselé citrusy, rebarboru… Z bylinek si můžete udělat čaj, či je přidat do salátu: kopřiva, pampeliška, petržel, mladý ječmen, ostropestřec, šťavel, rukola, medvědí česnek, fenykl, naklíčená semínka.
TIP: Pijte teplé bylinkové čaje z máty, kopřivy, ostropestřce, zelený čaj, teplou vodu s pár kapkami citrónu…
Co si zapamtovat?
– element dřevo, zelená barva, růst nahoru, nový žačátek, čas nových projektů
– dětství, mládí, nová energie
– jíst méně živočišných produktů, cukrů, mouky
– jíst zelené a kyselé potraviny, klíčky, obiloviny, luštěniny, jarní bylinky
– pobyt v přírodě, masáže, procházky
Slezina pohledem tradiční čínské medicíny
Slezina pohledem tradiční čínské medicínyPod pojmem Slezina (psáno s velkým písmenem, aby se odlišil pohled západní medicíny na konkrétní orgán) – se skrývá celý proces trávení – párovým orgánem je žaludek. Oslabená slezina špatně přeměňuje potravu a vyrábí málo...